Turnir u streličarstvu – Kastrum
Turnir u streličarstvu

Turnir u streličarstvu

Istoričari tvrde da je pronalazak luka u strijele, pored otkrića točka jedan od nabitnijh trenutaka u ljudskoj istoriji. U srednjem vijeku luk je bio osnov vojne premoći. Velike vojne sile su se isticale u vladanju vještinom upotrebe i izgradnje luka i strijele. U Evropi streličarstvo se najviše razvilo u Engleskoj. Streličarsvo je bilo razvijeno u srednjevjekovnoj Srbiji  i predstavlja dio naše kulturno-istorijske baštine. Osim kao vojna vještina, streličarstvo je i sportska vještina, te su se srednjevjekovni streličarski turiniri  održavali na brojnim mjestima u Evropi.

U svrhu promocije ove tradicionalne vještine u okviru Kastruma, ispred Kastela održan je demonstracijiski turnir u streličastvu. Takmičenje je realizovano u dvije discipline gađanje sa zemlje i na konju.

Cjelodnevni turnir u tradicionalnom streličarstvu okupio je 20 učesnika  iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Poljske i Crne Gore, koji su imali priliku da odmjere i predstave svoje vještine. Pobjednik  turnira je bio Drago Mlinar iz Koprivnice.

Demonstracijski je urađeno i takmičenje između dva jahača sa lukom i strijelom na konju,  Milivoja Ruževića i Duška Mazalice, a pobjednik je bio Milivoje Ružević.