Turnir u bohurtu – Kastrum
Turnir u bohurtu

Turnir u bohurtu

Uobičajen sadržaj srednjevjekovnih i viteških festivala su turniri u srednjevjekovnim borilačkim vještinama.  

Bohurt je takmičenje u tradicionalni (srednjevjekovnim) evropskim borilačkim vještinama.  Borci nose autentične srednjevjekovne metalne oklope koji su teški četredesetak kilograma, sa kacigama koje značajno sužavaju vidno polje i pravim mačevim (sa zatupljenim oštricama).

U okviru Kastruma realizovan je veoma atraktivan, cjelodnevni demonstracijski turnir u bohurtu kako bi se sport približio široj public. Realizovane su borbe 1 na 1,  a učestvovalo je  7 takmičara iz Poljske  i Srbije.

Kao borilački sport, bohurt je  veoma zahtijevna “full- contact” disciplina, koja je po svojoj prirodi nabliža MMA (mješanim borilačkim vještinama), jer je jedino pravilo koje ograničava način borbe da se protivnik ne smije bosti, dok je sve ostalo dozvoljeno. Borbe traju dok jedan od boraca ne dodirne tlo, i obično se realizuje u rundama koje traju 5 do 10 minuta, i to minimum dvije runde po meču, jer gubitnik u prvoj rundi ima pravo na revanš.  Borbe se realizuju u formacijama 1 na 1, 3 na 3, 5 na 5, u  velikim formacijama.  Ovaj sport je trenutno u procesu uvrštavanja u olimpijske sportove.