Kraljevsko vjenčanje – Kastrum
Kraljevsko vjenčanje

Kraljevsko vjenčanje

Program prvog međunarodnog viteškog festivala Kastrum 2018 je godine bio u znaku srpskog kralja Stefana Dragutina, te je u to ime upriličeno uprizorenje njegovog vjenčanja sa mađarskom princezom Katalinom Arpad, čime je obilježeno 750 godina od ovog značajnog događaja.

Kralj Dragutin Nemanjić, sin Stefana Uroša prvog i kraljice Jelene Anžujske, bio je vladar Usore, Soli i Srema kao usorsko-sremski kralj od kraja 13 do početka 14 vijeka. Vladavina kralja Dragutina ostavila je veliki trag i pečat u pravoslavnoj tradiciji i nasljeđu našega kraja.

Sa Katalinom, kćerkom ugarskog kralja, je imao troje djece, od kojih je kćerka Jelena udata za Kotromomaniće, vlastelinsku porodicu iz Bosne. Jelena je baka Tvrtka prvog Kotoromanića koji se kasnije upravo po toj rodbinskoj liniji u manastiru Mileševi krunisao nemanjićkom krunom za bana Bosne i kralja pomorskih zemalja.

Uprizorenje se sastojalo od prikaza tradicionalnog vjenčanja, za koje su uloge Dragutina i Kataline, igrali Duško Mazalica glumac Dječijeg pozorišta  i  članica KK Čokorska polja Radmila Šipka.

Mlada i mladoženja su u tradicionalnim odorama (kostimima iz serije Nemanjići ) dohajali na konjima, te su u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, simbolično prikazani običaji vjenčanja, nakon kojega su krunisani. Po izlasku iz hrama kraljevski par se družio sa publikom, te je formiran defile prema Kastelu.

Za realizaciju ovog uprozorenja, Bratstvo Hrama Hrista Spasitelja, na čelu sa starješinom hrama protojerejem Draganom Maksimovićem nam je velikodušno izašlo u susret i ustupilo na korištenje crkvu i portu kako bi ceremonija izgledala autentično.

Ugođaj i uprizorenje su obogatili naši gosti iz viteških trupa, udruženja i redova, djeca iz vrtića Anglia u kostimima, brojni građani i  predstavnici medija.